jeudi 12 janvier 2012

CANARISCHE BANANEN, DE ONMISKENBARE SMAAK VAN DE UPRS



In 2009 werden de eerste stappen gezet voor de erkenning van de Canarische banaan als Beschermde Geografische Aanduiding. Vandaag geniet ze voorlopig al van een nationale bescherming.

De banaan is het meest emblematische product afkomstig van de paradijselijke Canarische Eilanden die tot de Ultraperifere Regio’s (UPRs) behoren. De UPR’s zijn gebiedsdelen van lidstaten van de Europese Unie die gekenmerkt zijn door hun grote afstand van Europa en schaarse bevolking. 

De tropische klimatologische omstandigheden van de eilandengroep, de vulkanische bodem en de eeuwenoude vakkennis van de Canarische landbouwers brengen een heel bijzondere banaan voort, met een heel eigen zoete smaak, een zeer romige textuur en een hoog gehalte aan vitaminen, mineralen en voedingsstoffen, unieke karakteristieken die nauw met haar oorsprong verbonden zijn.

Eén van de redenen waarom dit fruit van een hoge kwaliteit en bijzonder smaakvol is, is omdat deze banaan de Europese markten met een zeer hoge rijpheid bereikt. 
Ze blijft langer aan de plant dan de bananen van andere origines. 
Terwijl overzeese bananen gemiddeld ongeveer drie maanden aan de plant blijven, is dat bij de Canarische bananen een periode van zes maanden. Dit is te danken aan de nabijheid van de plaats van productie, de afzetmarkt en het subtropische klimaat van de Canarische Eilanden. 





De uiterlijke kenmerken van de Canarische banaan zijn haar kleine maat, gele kleur met bruine vlekjes - en natuurlijk - het identificatiesymbool van de Canarische Eilanden. 


Al wordt ze traditioneel vers gegeten, zorgen haar uitzonderlijke kwaliteiten er voor dat ze steeds meer in de meest uiteenlopende gerechten gebruikt wordt, zowel in de traditionele als de meest vernieuwende keuken. Op de Canarische Eilanden is het de gewoonte om gebraden banaan met rijst op zijn Cubaans te eten (rijst met eieren en gebraden bananen met tomatensaus). Als nagerecht vinden we ze terug in fruitsalades of als ijsje. Dankzij haar intens aroma en zoete smaak is het een uitzonderlijk basisproduct voor tal van nagerechten, milkshakes of fruitsappen en biedt ze verrassende resultaten in gezouten gerechten.




Toekomstige Beschermde Geografische Aanduiding
In 2009 werden de eerste stappen gezet voor het verkrijgen van het gedifferentieerd Europees kwaliteitslabel Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) voor de Canarische Banaan. De belangrijkste doelstelling is om aan deze vrucht een door de Europese Unie, van kwaliteit gecertificeerde waarde te geven waardoor het prestige van in de Ultraperifere regio van de Canarische Eilanden geproduceerde bananen erkend wordt. Sinds mei 2011 is de Canarische banaan reeds over een Beschermde Geografische Aanduiding in Spanje.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire