jeudi 19 janvier 2012

« DE CANARISCHE BANAAN: UITSTEKEND FORMAAT, ALLEEN MOET JE ZE WEL WETEN TE VINDEN... »


Nicolas Guggenbühl, diëtist


Eten Belgen veel bananen ?
Naast onze traditionele appelen en peren, vullen bananen ons dagelijks fruitdieet aan. De banaan heeft haar succes te danken aan haar zoete smaak en gladde textuur. Men vindt ze het hele jaar door en de banaan beschikt over uitzonderlijke hoge voedingswaarden.
Bij het ontbijt eten we ze met granen en we maken er milkshakes mee, maar over het algemeen lust de Belg zijn banaan rauw. Het is spijtig dat er in ons land relatief weinig promotie voor fruit en groenten gemaakt wordt want we eten er nog steeds niet genoeg.

Zijn bananen fruit voor kinderen ?
Het is niet alleen fruit voor kinderen. Maar door haar aangename smaak en dankzij haar hoog suikergehalte is de banaan bijzonder populair bij kinderen. Het is belangrijk dat kinderen heel jong de gewoonte aanleren om fruit te eten. De banaan is rijk aan koolhydraten, vitamines en mineralen.
Veel kinderen nemen ze mee naar school en ik denk dat kleine bananen, zoals die van de Canarische Eilanden geschikt zijn voor kinderen. Als kinderportie zijn bananen uit Centraal-Amerika dikwijls iets te groot. 
Het probleem is dat we in onze supermarkten niet altijd kleine formaten vinden. Grotere bananen zijn steeds is overvloed aanwezig en worden zeer goed gepresenteerd. En iedereen weet het, uiteindelijk eten we met onze ogen.

Kunnen bananen ziektes voorkomen ?
Er bestaat een verband tussen het eten van veel fruit en groenten en een betere gezondheid. Het verlaagt het risico op bepaalde kankeraandoeningen, hart- en vaatziekten, diabetes en andere kwalen. 
De banaan is bijzonder rijk aan kalium en heeft een laag natriumgehalte. Dit vermijdt een hoge bloeddruk en is dus geschikt om cardiovasculaire ziektes te bestrijden. De eigenschappen van de banaan regelen de intestinale doorvoer en zorgen dus voor een gemakkelijkere vertering.

Fruit en groenten ruimen niet alle ziektes uit de weg, maar ze zorgen wel voor een risicobeperking. Ik raad steeds aan om de consumptie van fruit en groenten af te wisselen. Ideaal zou zijn dat men minstens 400 g (5 porties) groenten en fruit per dag bereikt. Aarzel niet om te variëren en kies voor groenten en fruit van het seizoen. 

Spelen afkomst en manier van fruit telen een rol bij de keuze van de consument?
Steeds meer wil de consument weten waar zijn voedingsmiddelen vandaan komen en in welke omstandigheden er geproduceerd wordt. Producten van de eerlijke handel kennen steeds meer succes. De consument wil meer informatie over wat hij koopt. Producenten die deze informatie willen verstrekken moeten grote inspanningen leveren in de vorm van communicatie- en voorlichtingscampagnes. Een kleine transport afstand betekent een lage CO2-voetafdruk. Met dit soort informatie kan de consument zijn koopgewoontes veranderen. 

Nicolas Guggenbühl is gegradueerde in de dieetleer en licentiaat menselijke voeding. Hij is leerkracht dieetleer aan het Institut Paul Lambin in Brussel. Nicolas Guggenbühl neemt al jaren actief deel aan conferenties, is betrokken bij diverse projecten m.b.t. volksgezondheid en is als voedingsexpert lid van verschillende wetenschappelijke comités. Hij is één van de oprichters van het bedrijf Karott' waar hij aan hoofd van de dienst voeding staat. Nicolas Guggenbühl is de hoofdredacteur van het voedingsmagazine “Food in Action” (www.foodinaction.com). 


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire