lundi 5 mars 2012

DE SECTOR VAN DE CANARISCHE BANAAN, ECONOMISCHE MOTOR VAN EEN HEEL GEBIED


“Door bananen uit de Canarische eilanden te eten dragen we bij tot het behoud van ons gemeenschappelijk erfgoed en de economie die ons verenigt.”

Francisco Rodríguez Díaz, de voorzitter van de organisatie van verenigingen van bananenproducenten van de Canarische eilanden (Asprocan), legt de nadruk op het belang van de bananensector voor de eilandengroep als motor die de economie van een heel gebied aandrijft.

De Canarische banaan is het belangrijkste landbouwproduct van de eilanden en de kern van een industrie die al eeuwen de economische groei van de eilandengroep stuwt. Vandaag is deze sector nog steeds van uiterst belang voor de Canarische eilanden en de enige bron van inkomsten van duizenden families.

Met een productie van bijna 400 000 ton per jaar en meer dan 9 500 hectare plantages, gespreid over de verschillende eilanden, is de bananensector de belangrijkste van de Canarische eilanden. De sector biedt rechtstreeks en onrechtstreeks werk aan meer dan 25 000 mensen. Het zijn arbeidplaatsen in de verschillende fasen van het productieproces: van de oogst tot de verpakking en de verdeling. Dit gegeven is belangrijk voor een regio met zeer hoge werkloosheidscijfers.

Ongeacht de economische gegevens en percentages van het Bruto Binnenlands Product levert de bananensector een enorme demografische bijdrage aan de Canarische eilanden. Veel mensen blijven op het platteland wonen en dit zorgt voor een goed evenwicht van de demografische spreiding.
Francisco Rodríguez wijst op de belangrijke rol van de vrouw, aanwezig in het grootste deel van de beschikbare arbeidsplaatsen, in de magazijnen en op de plantages.

Wanneer het verantwoorde consumptie betreft, moeten we ook andere fundamentele factoren in aanmerking nemen: zoals milieukwesties, duurzame ontwikkeling, het behoud van het gastronomische erfgoed van de ultraperifere regio van de Canarische eilanden, enz… Francisco Rodríguez Díaz voegt daaraan toe: “Er is ook het culturele karakter van een product waarvan de kennis van de ambachtelijke teelt, generatie na generatie van ouders op kinderen werd overgedragen.”

Het is essentieel om over informatie over de oorsprong van producten te beschikken. Dit laat ons toe duurzame productieprocessen te waarderen die sociaal en ecologisch verantwoord zijn. “Kwaliteit heeft een prijs, en de Belgische consument weet dat.”

De bananenproducenten in de ultraperifere gebieden van de Europese Unie maken een bijzonder moeilijke periode door. Verschillende landbouworganisaties klagen over de faciliteiten voor de invoer van bananen van buiten de eenheidsmarkt die enkel de grote transnationale ondernemingen ten goede komen terwijl de hele Europese bananensector in een rampzalige situatie terecht is gekomen.
Tenslotte, legt de voorzitter van Asprocan uit dat consumenten in de Europese Unie een essentiële rol spelen in het overleven en het behoud van gewassen uit de ultraperifere regio’s. Hij moedigt ons aan om deze gebieden te leren kennen en haar producten te consumeren. “De Europese Unie legt onze producten strenge kwaliteitsnormen op die ons milieu en een duurzame ontwikkeling ten goede komt. Hierdoor behouden we ons gemeenschappelijk erfgoed en de economie die ons verenigt”.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire