lundi 5 mars 2012

HET BEHOUD VAN DE CANARISCHE BANAAN, VEEL MEER DAN EEN ECONOMISCHE KWESTIE


De bananenproducenten van de Canarische eilanden kiezen voor een milieuvriendelijke productie.


De bananenproducenten van de Canarische eilanden zijn ervan overtuigd dat het behoud van de Canarische banaan veel meer is dan een louter economische kwestie. Het is voor hen van levensbelang een eeuwenoude landbouwtraditie te redden die al generaties lang in het levensonderhoud van tal van gezinnen op de Canarische eilanden voorziet.

De bananensector van de Canarische eilandengroep bezorgt zowel rechtstreeks als onrechtstreeks werk aan meer dan 25 000 mensen in alle fasen van het productieproces: van de oogst tot de verpakking en distributie. Men moet hierbij de belangrijke rol van vrouwen in deze sector opmerken.

In tegenstelling tot het aanbod van soortgelijke producten, die in veel gevallen nauwelijks respect tonen voor de oorsprong en het karakter van het grondgebied waar zij vandaan komen, is de Canarische banaan is een echt product van de eilanden, zeer nauw verbonden met het grondgebied. Dus voor ambachtelijke landbouwers, die de producenten van de Canarische eilanden zijn, is de banaan hun meest karakteristieke product: de parel van de Canarische eilanden.

Ambachtelijke teelt

De Canarische bananenteelt is puur vakmanschap. De ideale temperatuur voor de teelt van bananen ligt rond de 25 graden Celsius en een hoogte van minder dan 300 meter boven de zeespiegel. Het is een duur gewas dat veel water en goede lichtomstandigheden vereist. Slechts enkele gebieden van de archipel voldoen aan deze eisen. Op Lanzarote of Fuerteventura is deze teelt onmogelijk.

Bovendien is de orografie van de terreinen op de eilanden ongeschikt voor de mechanisering van de teelt. Alle landbouwers zijn dus verplicht om uitsluitend manueel en ambachtelijk te werken. Er is veel meer toezicht en bijgevolg een grotere zorg voor de bananen. Vanaf het kiemen van de plant tot het oogsten van de banaan ontgaat geen enkel detail het oog van de landbouwer. Hierdoor bereikt men een hogere kwaliteit.

De banaan van de Canarische eilanden heeft een langer groeiproces dan de tropische banaan waardoor ze tot 3 maanden langer aan de plant blijft. Het resultaat is een hogere vochtigheidsgraad en dus veel meer smaak en aroma's, een typische zoetheid en een romige textuur. De eigenheid van de eilanden zorgt voor een veelvoud van microklimaten, zeer verschillend tussen het noorden en het


zuiden en de verschillende eilanden onderling. Omdat er in alle gebieden geproduceerd wordt, oogst men gedurende het hele jaar bananen die tot volle rijpheid kunnen komen
De Canarische bananen worden pas van de plant gesneden wanneer zij hun optimale rijpheid bereikt hebben.

Eén van de sterke troeven van de Canarische banaan is dat ze tijdens de productie streng gecontroleerd en gecertificeerd wordt. De Canarische bananenteelt leidt niet onder zware plagen waardoor fytosanitaire behandelingen minimaal zijn. En dat is een belangrijk gegeven voor de consument.

Alle de eigenheden van de Canarische banaan maken het noodzakelijk om ze te onderscheiden van soortgenoten van een andere oorsprong. Het is dus belangrijk om een bijzondere nadruk te leggen op de kwaliteit van de Canarische banaan.


De Canarische bananenproducenten zijn steeds meer bewust van het belang van milieuvriendelijke productieprocessen die een duurzame ontwikkeling bevorderen op het grondgebied waar ze geproduceerd worden. Alle producenten van de archipel hebben dus resoluut voor een milieuvriendelijke productie gekozen.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire