De bananenproducenten van de
Canarische eilanden kiezen voor een milieuvriendelijke productie.
De bananenproducenten
van de Canarische eilanden zijn ervan overtuigd dat het behoud van de
Canarische banaan veel meer is dan een louter economische kwestie. Het is voor
hen van levensbelang een eeuwenoude landbouwtraditie te redden die al
generaties lang in het levensonderhoud van tal van gezinnen op de Canarische eilanden
voorziet.
De bananensector van de
Canarische eilandengroep bezorgt zowel rechtstreeks als onrechtstreeks werk aan
meer dan 25 000 mensen in alle fasen van het productieproces: van de oogst tot de
verpakking en distributie. Men moet hierbij de belangrijke rol van vrouwen in
deze sector opmerken.
In tegenstelling tot
het aanbod van soortgelijke producten, die in veel gevallen nauwelijks respect
tonen voor de oorsprong en het karakter van het grondgebied waar zij vandaan
komen, is de Canarische banaan is een echt product van de eilanden, zeer nauw
verbonden met het grondgebied. Dus voor ambachtelijke landbouwers, die de producenten
van de Canarische eilanden zijn, is de banaan hun meest karakteristieke
product: de parel van de Canarische eilanden.
Ambachtelijke teelt
De Canarische
bananenteelt is puur vakmanschap. De ideale temperatuur voor de teelt van
bananen ligt rond de 25 graden Celsius en een hoogte van minder dan 300 meter boven de
zeespiegel. Het is een duur gewas dat veel water en goede lichtomstandigheden
vereist. Slechts enkele gebieden van de archipel voldoen aan deze eisen. Op
Lanzarote of Fuerteventura is deze teelt onmogelijk.
Bovendien is de orografie
van de terreinen op de eilanden ongeschikt voor de mechanisering van de teelt.
Alle landbouwers zijn dus verplicht om uitsluitend manueel en ambachtelijk te
werken. Er is veel meer toezicht en bijgevolg een grotere zorg voor de bananen.
Vanaf het kiemen van de plant tot het oogsten van de banaan ontgaat geen enkel
detail het oog van de landbouwer. Hierdoor bereikt men een hogere kwaliteit.
De banaan van de
Canarische eilanden heeft een langer groeiproces dan de tropische banaan
waardoor ze tot 3 maanden langer aan de plant blijft. Het resultaat is een
hogere vochtigheidsgraad en dus veel meer smaak en aroma's, een typische
zoetheid en een romige textuur. De eigenheid van de eilanden zorgt voor een
veelvoud van microklimaten, zeer verschillend tussen het noorden en het
zuiden en de
verschillende eilanden onderling. Omdat er in alle gebieden geproduceerd wordt,
oogst men gedurende het hele jaar bananen die tot volle rijpheid kunnen komen
De Canarische
bananen worden pas van de plant gesneden wanneer zij hun optimale rijpheid
bereikt hebben.
Eén van de sterke troeven van de Canarische banaan is dat ze tijdens de
productie streng gecontroleerd en gecertificeerd wordt. De Canarische bananenteelt
leidt niet onder zware plagen waardoor fytosanitaire behandelingen minimaal
zijn. En dat is een belangrijk gegeven voor de consument.
Alle de eigenheden van de Canarische banaan maken het noodzakelijk om
ze te onderscheiden van soortgenoten van een andere oorsprong. Het is dus
belangrijk om een bijzondere nadruk te leggen op de kwaliteit van de Canarische
banaan.
De Canarische bananenproducenten zijn steeds meer
bewust van het belang van milieuvriendelijke productieprocessen die een
duurzame ontwikkeling bevorderen op het grondgebied waar ze geproduceerd worden.
Alle producenten van de archipel hebben dus resoluut voor een milieuvriendelijke
productie gekozen.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire